Cihuatán Set #1

Skladem: >5

Do 30. 4. u vás

2 850 Kč

Cena před slevou 3 340 Kč

0 %

Nakupte zboží ještě za 5 000 Kč a získejte DOPRAVU ZDARMA.

Kód:
4740
Značka:
Cihuatán
Země původu:
EL SALVADOR
Objem:
1,4 l
% alkoholu:
49,5 %

Zvýhodněný set obsahuje Cihuatán Cinabrio (0,7l) a Cihuatán Alux (0,7l). 

Rumy Cihuatán jsou ručně vyráběny ve stejnojmenném údolí v El Salvadoru, v destilerii, jež byla založena roku 2004 a je jedinou palírnou v zemi. Je poháněna obnovitelnou energií, kterou čerpá z vylisovaných zbytků cukrové třtiny. Inspirací rumů, na které dohlíží master blenderka Gabriela Ayala, je mayský odkaz místa, odkud pocházejí.

Cihuatán Cinabrio (v krabici)
Cinabrio byl vyroben k poctě mayskému bohovi slunce Kinich Ahau. Název je inspirován červenou barvou, která se dříve získávala rozdrcením nerostu cinabaritu (rumělky). Jde o posvátnou barvu boha slunce, která je považovaná za dobré znamení. Tyto symboly jsou vyobrazené i na etiketě lahve: bůh slunce , který je ztělesněný dvěma kolibříky , spící žena a leguán , který je pro oblast Cihuatán typický.

Cinabrio je lehký rum, který zrál minimálně 12 let systémem solera v sudech z amerického bílého dubu, které předtím obsahovaly bourbon. Chuťový profil se vyznačuje tóny ožehnutého dubu, karamelizované pomerančové kůry, šťávy z cukrové třtiny, zralé karamboly, pistácií a švestek.

Cihuatán Alux (v tubě)
Limitované edice rumu Cihuatán světu přibližují okouzlující příběhy mayské historie. Pro limitovanou edici pro rok 2022 zvanou Cihuatán Alux nalezla Gabriela Ayala opět inspiraci v mayských legendách, tentokrát v postavě Aluxů, bohů ochraňujících půdu.

Podle mayské mytologie, Aluxové chránili pole s kukuřicí a kakaem, dvěma plodinami, které Mayové považovali za posvátné. Tito bohové žili v polích, které chránili, a Mayové jim na začátku každého období sklizní za jejich ochranu vyjadřovali vděčnost. Na jejich počest pořádali okouzlují oslavy, které se neobešly bez lahůdek vyrobených právě z kukuřice a kakaa, jako je atole či tiste.

Cihuatán Alux představuje dar bohům, po nichž je pojmenován. Vytvořen byl z 15letého rumu, který dozrával v sudech po sherry oloroso a v sudech po koňaku.

Vyznačuje se tóny mayského nápoje atole*, kešu oříšků, zázvoru, skořice, pražené kukuřice a čokoládové pěny.

*teplý nápoj z kukuřičné mouky, vody nebo mléka, třtinového cukru a koření, zejména skořice.

Jak je pro Cihuatán typické, etiketa skrývá několik symbolů, které se k legendě Aluxů vážou. Objevit tak lze papouška aru, jaguára, kukuřici a kakao. Motivy ary a jaguára symbolizují bohy, kteří se do zvířecích podob přeměňovaly, aby chránili pole s kukuřicí a kakaem. Barevně etiketa připomíná pražené kakao a kukuřičné klasy, ale také lahodné salvadorské pochutiny, které se z kukuřice a čokolády vyrábí.

Tento nápoj je značky Cihuatán a pochází ze země EL SALVADOR. Zajímá vás více nápojů této značky a destinace?