Weingut Wimmer-Czerny Felser Berg Grüner Veltliner Reserve

Skladem: >5

Do 3. 4. u vás

690 Kč

Cena před slevou 780 Kč

0 %

Nakupte zboží ještě za 5 000 Kč a získejte DOPRAVU ZDARMA.

Kód:
2305
Značka:
Wimmer-Czerny
Země původu:
RAKOUSKO
Objem:
0,75 l
% alkoholu:
13,5 %

WEINGUT WIMMER-CZERNY
Rodinná farma Weingut Wimmer-Czerny se nachází ve východní části Rakouska v regionu Wagram, v údolí na severním břehu Dunaje, v obci Fels am Wagram. V této nejlepší vinařské oblasti vlastní 15 hektarů vinic, 12 hektarů polí, ovocné sady a zvířecí farmu, kde mají krávy, prasata Mangalica, husy a kuřata. Historie vinařství rodiny Wimmer sahá až do roku 1800 s dochovanou tiskovou recenzí “Roter Veltliner” z roku 1895. Vinný sklípek v Kellergasse Mitterweg je nejméně 200 let starý a používá se od roku 2000 jako skladovací a eventové prostory. Po dvou generacích rodiny Wimmer přichází první etiketa “Wimmer-Czerny” v barvě sprašové půdy, zdůrazňující prvek starého rodinného erbu - lva, symbolizujícího její sílu. Etiketa vznikla v šedesátých letech a důvodem byl sňatek Anneliese Wimmer s Johannem Czerny, jehož předci pocházeli z německy mluvící farmy mezi Znojmem a Brnem, kterou museli v roce 1945 opustit a poté začínali od nuly v Engabrunnu. V roce 1993 Anneliese a Johann předali panství synovi a Hans Czerny mladší provedl reformu vinic a zvýšil jejich objem na 15 hektarů. Vyselektoval odrůdy, zhodnotil půdu a začal s jemným prořezáváním, aby měl méně hroznů, ale zato lepší a zralejší. Vinice se nacházejí v nadmořské výšce 220 až 370 metrů, 65% zaujímá Grüner Veltliner, 10% Riesling,10% velmi vzácný Wagramerský tradiční Roter Veltliner (nejstarší tisíciletá odrůda) a Zweigelt a zbytek je rozdělen mezi Weissburgunder, Traminer a Pinot Noir. V roce 2000 došlo k jejich oficiálnímu vstupu do ekologického zemědělství a od roku 2006 jsou uznávanou biodynamickou farmou s certifikátem Demeter. Tato zemědělská metoda založená na učení Rudolfa Steinera vychází především z touhy respektovat životní prostředí a prostředí vinné révy, využívajíc přírodních postupů a prostředků k podpoření její vitality: vlastní kompost, rozmanitá vegetace, rostlinné čaje a biodynamické přípravky, to vše zajišťuje úrodnost půdy spolu se třemi nejdůležitějšími živočichy biodynamické farmy: včelou, krávou a žížalou. Půda bohatá na život rozpouští minerály, jež přináší vínu různorodost. Umělé zavlažování není nutné díky velmi propustné, úrodné sprašové půdě, kde se srážky z velké části vsakují do hloubky a stejně snadno se díky kapilární vzlínavosti voda vrací k povrchu a vyživuje rostliny. Hans Czerny pracuje s dlouhou fermentací pomocí vlastních kvasinek a přirozenou sedimentací místo filtrace, což považuje za velmi důležité. Cílem jeho snažení je totiž vyvážené autentické víno vlastní chuti i charakteru. Jeho vína jsou od roku 1990 konzistentně hodnoceny v ochutnávkách a řazeny v průvodcích vín mezi nejlepší. V roce 2017 je francouzský časopis Gault-Millau l’expert gurmet opět ocenil třemi hrozny a mezinárodní vinařský festival Vinaria třemi korunami.

Felser Berg Grüner Veltliner Reserve 2011 je autentické suché bílé víno bohaté svěží chuti, velmi ovlivněné charakterem půdy a klimatickými podmínkami. Je ručně sklízené, nejzralejší celé hrozny šest hodin macerují na slupkách a pak se jemně lisují v pneumatickém lisu, fermentace probíhá v dřevěných kádích pomocí původních kvasinek, zraje 11 měsíců v dubových sudech na jemných kalech a pak se přetáčí do ocelových tanků, aby se provzdušnilo. Rok 2011 byl plný slunce a občasných dešťů což velmi vyhovovalo potřebám vinné révy, dobré světlo a teplo podporovalo rozvoj hroznů a důvěru v dobrou sklizeň. Byl to rok špičkové kvality a vytvořil silné a vyvážené víno.

Místo původu: Dolní Rakousko, Wagram, Fels am Wagram
Vinařství: Weingut Wimmer-Czerny
Biodynamický certifikát: farma Demeter č.358
Označení: Cru Felser Berg
Barva: světle zelená až zelenožlutá
Odrůda: 100% Grüner Veltliner (zelenožluté hrozny pocházející z Dolního Rakouska, vzniklé samovolným křížením odrůd Traminer a St. Georgen)
Vinice: 100% organická malá vinice s průměrným věkem 25 let a s rozlohou půl hektaru, obdělávaná podle ekologických a biodynamických kritérií, sklízí se ručně na konci října
Půda: až 20 metrů hluboká, velmi úrodná sprašová půda (spraš je úlomkovitá usazená hornina navátá větrem, skládá se z křemenného materiálu s hojnou jílovkou a též i vápnitou příměsí)
Chuť: sametově plná, silná a zároveň osvěžující, ovocná a kořeněná, minerální s velmi pěknou kyselinkou, suchý a dlouhotrvající závěr
Vůně: výrazná vůně koření a zralého exotického ovoce
Párování s jídlem: hodí se k předkrmům, rybám, těstovinám, masům i sýrům
Doporučená teplota při podávání: 10-12°C